FAK Lumen GoirleFAK Lumen GoirleFAK Lumen Goirle

De clubruimte

Norbert de Vries schrijft een bijzondere Goirlese roman

Voorzitter van F.A.K. Lumen, Frank van Gils, kreeg het verzoek om een passende foto te maken voor de omslag van het boek ‘Hieromdat’.

Een coverfoto maken voor een boek, is een eervolle opdracht, aldus Frank van Gils, maar ook een hele verantwoordelijkheid. Extra spannend was het, omdat op het moment dat de foto moest worden gemaakt, Frank de inhoud van het boek nog niet kende, en het moest doen met enkele korte mededelingen van de auteur. Vanuit die informatie, bepaalde hij de inhoud en sfeer van de foto. Goed getroffen, aldus Norbert de Vries. De foto laat het beekje De Leij zien, achter het ‘Verpleegtehuis’ in Goirle. Wouter van Gils, ook lid van F.A.K. Lumen, tekende voor opmaak en vormgeving van het boek. Volgens het Brabants Dagblad ‘een zwaar boek, niet zo’n slap kaftje, en met aandacht vorm gegeven’.

 

 

Fotograaf Frank van Gils, Vormgeving Wouter van Gils

 

Volgens Norbert de Vries is het boek als een meanderend riviertje dat alle kanten op gaat. De verhaallijn is beperkt, maar de schrijver hangt er van alles aan op. De Goirlese Leij is getuige van een mysterieus voorval met vergaande gevolgen. In het boek wordt ook een man vergiftigd, en het lijkt erop dat een vrouw dat heeft gedaan. En wat hebben gemeenteambtenaren daarmee te maken?

 

Het boek speelt zich af in de jaren 1963 tot 1975, een uiterst interessante periode. Er komen verschillende bekende Goirlenaren in voor, maar wel in een enigszins ahistorische rol. Het boek is een aanrader voor mensen die deze periode in Goirle hebben meegemaakt, maar ook interessant voor lezers die houden van absurdistisch toneel. Je moet wel de ‘gebruiksaanwijzing’ op de eerste bladzijden van het boek lezen, en daarna ga je van de ene verbazing naar de andere. Kortom, een echt Norbert de Vries boek.

 

Norbert de Vries brengt het boek Hieromdat in eigen beheer uit en het is te koop voor twee tientjes bij BLz Boekhandel Buitelaar op de Hovel in Goirle. Het boek is ook via mail te .