FAK Lumen GoirleFAK Lumen GoirleFAK Lumen Goirle

Nieuws

In Memoriam Ad van Erven

Vandaag (15 oktober 2018) hebben we onze erevoorzitter begraven. Ad van Erven was een uitstekend fotograaf en meer dan vijfentwintig jaar een prima voorzitter. Lumen heeft veel aan hem te danken.

Ad van Erven werd bij gelegenheid van zijn veertig jaar lidmaatschap geëerd en bedankt voor zijn jarenlange inzet voor de vereniging.  -   Foto: Wouter van Gils

 

Ad van Erven (geb. 1930) werd op 1 april 1974 ingeschreven als lid van F.A.K. Lumen. Binnen een paar maanden, op 1 oktober werd Ad tijdens een bijzondere ledenvergadering, benoemd tot voorzitter. Ad zou het voor één jaar doen, maar het werden er ruim vijfentwintig. Ad was geen voorzitter die vanachter de tafel alles regelde. Hij pakte zelf mee aan bij de verschillende verbouwingen die Lumen meemaakte: de clubruimte en doka in het patronaatsgebouw en Annakleuterschool aan de Van Malsenstraat, de clubruimte in de Agnesschool aan het Oranjeplein en de clubruimte in het Jan van Besouwhuis.

Ad was ook een goed fotograaf. Hij was ook niet bang van nieuwigheden, zoals het zelf afdrukken van kleurenfoto’s en dia’s, Cibachrome bijvoorbeeld, bijzondere afdruktechnieken zoals die in het voor-computertijdperk voorkwamen. Hij was regelmatig succesvol bij wedstrijden, en werd ook vaak gevraagd als jurylid.


Als voorzitter van F.A.K. Lumen ging Ad trouw naar alle vergaderingen van het Rayon Brabant-West en toen ook nog Zeeland van de Nederlandse Fotobond. En ook daar was zijn expertise gevraagd; binnen een paar jaar werd hij gevraagd om voorzitter te worden. Uit hoofde van deze functie kwam Ad zo ook in het hoofdbestuur van de Fotobond. Door deze functies waren de leden bij Lumen steeds goed op de hoogte van wat er zich allemaal afspeelde in Fotoland. Door het netwerk van Ad, wist Lumen veel fotomanifestaties op het getouw te zetten. Dat was al in 1977 met de Rayontentoonstelling. Een internationale fotohappening met Duitse en Belgische clubs in 1982 in de Goirlese Mavo. In 1985 kwam, ook door Ad’s toedoen, de Benevisie van de grond: een fotoconfrontatie tussen Belgische en Nederlandse verenigingen, die nog steeds jaarlijks wordt gehouden. Met sinds 1990 de Van Deun – Van Erven beker, genoemd naar de initiatiefnemers. In 1992 organiseerden Lumen zelf Benevisie. In 1991 ging de eerste editie van Beeldschrift door, de kruisbestuiving van Goirlese schrijvers, dichters en fotografen. Er werden tijdens het voorzitterschap van Ad verschillende fotofestivals georganiseerd.

Lumen is er ook voor de gezelligheid. Ad organiseerde, samen met toen secretaris Frank van Gils, jaarlijkse fotorally’s, fotosafari’s, reizen van een week naar Parijs (1982), Berlijn (1985), Wenen (1988) en Praag (1991). Buiten Lumen om, maar wel met medewerking van veel leden van Lumen, werd in 1993 de 22 Biënnale van de Fédération Internationale de l'Art Photographique georganiseerd in het Provinciehuis in Den Bosch. Ad was de hoofdorganisator en verantwoordelijk voor de financiën.

 

In april 1994 werd Ad van Erven benoemd tot erelid van de Nederlandse fotobond, en werd hij ook door de FIAP geëerd. In 1997 was de Europese-Unie-tentoonstelling in het gemeentehuis wel dé klapper. Fotografen uit alle landen van de EU deden mee. Tegelijkertijd was er de Rayontentoonstelling in het Jan van Besouwhuis. Bij deze gelegenheid werd Ad van Erven voor zijn inzet voor de fotowereld, maar ook daarbuiten, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 1999 organiseerde Lumen het Europese Symposium van het Beeld op verzoek van Image Sans Frontière, een Europese organisatie van kunstfotografen. In 2000 volgde een symposium over het manipuleren van foto’s: de werkelijkheid of een werkelijkheid. Een confrontatie tussen de oude en de nieuwe fotowereld, want in die tijd was niet iedereen ervan overtuigd dat digitale fotografie wel echte fotografie was.


In 2000 trad Ad terug als voorzitter van Lumen. Niet voor niets werd hij daarna benoemd tot erevoorzitter en erelid. Privé werd Ad daarna geconfronteerd met de gezondheidsproblemen van zijn vrouw Annie. De aandacht die zij nodig had, bracht met zich mee dat Ad niet vaak meer op de club kon komen; dat deed hem zeer. Maar op de jaarvergadering van 2014 konden de leden van Lumen Ad van Erven eren en danken voor zijn jarenlange inzet voor de vereniging. Zonder zijn inzet zou Lumen niet Lumen zijn geworden wat het nu al 46 jaar is.